Η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ -ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΝΕΑ -ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΙΝΤΣΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ»
- ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ «ΑΥΓΗΣ»
- ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: «ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΟΥ»
- ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
- ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ
Σε ομηρία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια το ιστορικό κτίριο που στέγαζε από το 1829 το Δημοτικό Σχολείο της Στρατονίκης το οποίο παραμένει κλειστό μετά από απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Οι διδακτικές ανάγκες των μαθητών της Στρατονίκης και των Σταγείρων καλύπτονται πλέον από το κτίριο του πρώην Γυμνασίου στο οποίο όμως μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Λαογραφικό Μουσείο και το Κοινοτικό γυμναστήριο που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δομές που εξυπηρετούσαν την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου αλλά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Και οι δύο δυστυχώς καταργήθηκαν από την τωρινή Δημοτική Αρχή.
Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου λειτουργούσε κανονικά μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015. Το καλοκαίρι του 2015 έπειτα από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αριστοτέλη ζητήθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου να ελεγχθούν οι ρηγματωσεις που παρατηρήθηκαν σ’αυτό.
Η Πολεοδομία, μετά τον έλεγχο που διενήργησε εξέδωσε έγγραφο στο οποίο ανέφερε τις πιθανές αιτίες πρόκλησης των ρηγματώσεων : « α)η ύπαρξη διαφορετικών υλικών δόμησης, β)η ενδοσιμότητα της θεμελίωσης, γ) η κατασκευή προσθηκών που πιθανόν να έχει φέρει μεταβολή στις τάσεις θεμελίωσης από τα υφιστάμενα κτίσματα και ανάπτυξη τοπικών διαφορετικών καθιζήσεων, δ) η αλλαγή των κεραμιδιών της στέγης πολύ πιθανό να έχει προκαλέσει ανακατανομή της έντασης στις φέρουσες τοιχοποιίες ε) το γεγονός της λειτουργίας του μεταλλείου της περιοχής μπορεί να αποτελεί επίσης αίτιο των εντοπισμένων βλαβών ενώ στ) δεν αποκλείεται η πιθανότητα μεγέθυνσης αυτών λόγω των υπόγειων στοών που έχουν διανοιχτεί και εξακολουθούν ενδεχομένως να επεκτείνονται εντός και πλησίον του οικισμού».
Με το ίδιο έγγραφό ζήτησε την άμεση εκκένωση του σχολικού κτιρίου υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στη νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να προχωρήσει για την αποκατάστασή του.
Η Δημοτική Αρχή όφειλε να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες ανάθεσης των απαραίτητων μελετών και των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου. Δυστυχώς όμως εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια όχι μόνο δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες εγκαταλείποντας ένα πανέμορφο, παραδοσιακό κτίριο στην τύχη του, ούτε προσέφυγε στην αρμόδια Τριμελή Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ώστε να αποφανθεί για το θέμα, με αποτέλεσμα το Σχολείο να παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα.
Αντίστοιχες περιπτώσεις αντιμετώπισε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με τις Υπηρεσίες της Πολεοδομίας να χαρακτηρίζουν και άλλα Σχολικά κτίρια «επικίνδυνα» και να ζητούν την άμεση διακοπή της λειτουργίας των Σχολείων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Δημοτικού Σχολείου Μ. Παναγίας, του Α’ Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού, του Δημοτικού Σχολείου Ν. Ρόδων καθώς και του Επαγγελματικού Λυκείου Αρναίας. Όμως, τα Σχολεία αυτά δεν έμειναν ποτέ κλειστά. Αντιδράσαμε άμεσα, δώσαμε λύσεις στα προβλήματα και τα Σχολεία συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Το αποτέλεσμα της απραξίας, της ανικανότητας , της αδράνειας και της σκοπιμότητας της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να απαξιώνεται καθημερινά ένα Ιστορικό κτίριο – κόσμημα της Στρατονίκης, να αιωρούνται αβάσιμες φήμες για τα αίτια εμφάνισης των ρηγματώσεων και να ταλαιπωρούνται οι μικροί μαθητές της περιοχής παρακολουθώντας τα μαθήματά τους σε άλλο κτίριο, σε μεγαλύτερη απόσταση από το δημοτικό σχολείο, στην άκρη του χωριού, όπου η πρόσβαση σ’ αυτό είναι επικίνδυνη καθώς τα παιδιά υποχρεούνται να διασχίζουν την Εθνική οδό Αρναίας – Ιερισσού.
Το μόνο που φρόντισε να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή είναι να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου για τα αίτια των ρηγματώσεων του κτιρίου. Ψευδόμενη για μία ακόμη φορά, χωρίς ντροπή, στο δελτίο Τύπου αυτό αποκρύπτονται σκόπιμα τα πέντε από τα έξι πιθανά αίτια και γίνεται αναφορά μόνο σε ένα, αυτό των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Το Λαογραφικό Μουσείο και το γυμναστήριο που στεγάζονταν στο πρώην κτίριο του Γυμνασίου, διέκοψαν τη λειτουργία τους καθώς οι χώροι έπρεπε να αποδοθούν για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου. Η Στρατονίκη καθημερινά βιώνει την αδιαφορία, την ανικανότητα και την εκδικητικότητα της νέας Δημοτικής Αρχής, που απαξιώνει τους Τοπικούς Θεσμικούς παράγοντες, τις Εκπαιδευτικές, τις Πολιτιστικές, τις Αθλητικές δομές της και κατ’ επέκτασιν τους ίδιους τους κατοίκους.
Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις δηλώσεις του αποδράσαντα λίγους μήνες μετά την εκλογή του Δημάρχου, που δήλωνε ότι : «θα κλείσει το Δημοτικό Σχολείο της Στρατονίκης». Αυτή είναι η φροντίδα για το χωριό του.
Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη να συναισθανθεί τις ευθύνες της απέναντι σε έναν τόπο που απαξιώνει καθημερινά. Να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών που θα επαναφέρουν στην Εκπαιδευτική Κοινότητα το Ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και θα ξαναζωντανέψουν τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και του Κοινοτικού γυμναστηρίου.
Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να ντρέπεται για το γεγονός ότι κατόρθωσε μετά από 180 χρόνια λειτουργίας να κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Στρατονίκης και να εγκαταλείψει στην τύχη του ένα Ιστορικό, παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα που είχε εμβληματική σημασία για την περιοχή.
Posted by Pahtas on Τρίτη, Μάιος 23rd, 2017 @ 8:48ΠΜ
Categories: ΝΕΑ