Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ
ΝΕΑ -ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΙΝΤΣΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ»
- ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ «ΑΥΓΗΣ»
- ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: «ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΟΥ»
- ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
- ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ
Αρναία 4 Αυγούστου 2017,
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ
ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 350 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αρνητικά γνωμοδότησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλλε η Εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων Νότια και Νοτιοδυτικά του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν στόχο να διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος που συνδέεται με το υπάρχον μεταλλείο προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του, καθώς είναι γνωστό πως τα μεταλλευτικά του αποθέματα πρόκειται να εξαντληθούν σε δύο χρόνια. Συνεπώς χρειάζεται να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή, νότια και νοτιοδυτικά των Μαύρων Πετρών, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι, αξιοποιήσιμου κοιτάσματος το οποίο πιθανόν να συνδέεται με το κοίτασμα του σημερινού μεταλλείου. Στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών με την παράλληλη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην περιοχή και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου.
Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά και περιορίζεται αυστηρά σε ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό την ανακάλυψη νέου πιθανού κοιτάσματος. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιο κοίτασμα θα πρέπει να ακολουθήσει νέα Μ.Π.Ε προκειμένου να δοθεί η άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι πολύ μικρής διαμέτρου, οι οποίες αμέσως μετά την κατασκευή τους σφραγίζονται με τσιμέντο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ενόψει συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό καθώς η μεταλλευτική εταιρία υπέβαλλε στο ανώτατο Περιφερειακό Όργανο τη Μ.Π.Ε προς έγκριση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη , γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο ‘Ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Ν-ΝΔ του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών’ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το παρελθόν, παρόν και μέλλον της περιοχής είναι συνυφασμένο με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και αδιαφορώντας απέναντι στο δικαίωμα των δημοτών στην εργασία, εφηύρε μια σειρά ανεδαφικών δικαιολογιών και επιχειρημάτων και για άλλη μια φορά κινήθηκε ρεβανσιστικά, αρνητικά, μικρόνοα και αντιαναπτυξιακά.
Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, θολωμένη από την ιδεοληψία και τον αρνητισμό της υποστήριξε ότι , δήθεν το έργο αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας με στόχο να δεσμευτεί η ευρύτερη περιοχή στη μεταλλεία και να παγιωθεί η ‘μονοκαλλιέργεια’ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ο αποκλεισμός οποιασδήποτε διαφορετικής και αειφόρου οικονομικής δραστηριότητας.
Έτσι επιχειρεί να καταδικάσει σε μαρασμό και αφανισμό την περιοχή η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη. Έτσι μηδενιστικά και απόλυτα αντιλαμβάνεται την πορεία του τόπου προς το μέλλον. Δεν μας λέει όμως ξεκάθαρα πως οραματίζεται ένα μέλλον ζοφερό. Ένα μέλλον φτώχειας, ανεργίας, δυστυχίας και υπανάπτυξης. Ένα μέλλον με μετανάστευση των νέων της περιοχής προς αναζήτηση εργασίας. Ένα μέλλον ανεργίας και κατήφειας. Γιατί η απώλεια του δικαιώματος στην εργασία για 350 μεταλλωρύχους σημαίνει δυστυχία για αυτούς και τις οικογένειες τους και φτώχεια για την περιοχή. Σημαίνει καταδίκη.
Η Δημοτική Αρχή κινείται στα όρια της φαιδρότητας και της ιδεοληψίας καθώς δεν ενοχλείται από την υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα που εξελίσσεται χρόνια τώρα ακριβώς κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης αλλά προσποιείται προσχηματικά ότι ενοχλείται από την πιθανή εξέλιξή της Νότια και Νοτιοδυτικά του οικισμού που δεν αποτελεί δομημένη περιοχή.
Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Σταγείρων και Στρατονίκης για την διαφύλαξη της υδροδότησης της περιοχής με την άμεση λήψη κάθε μορφής απαραίτητων μέτρων , δράσεων και ενεργειών, για την προστασία της απρόσκοπτης υδροδότησης των δυο οικισμών, κωφεύει στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αποδεικνύοντας έτσι ότι το όποιο ενδιαφέρον της για το νερό και το περιβάλλον είναι προσχηματικό και στοχεύει μόνο στην καλλιέργεια αρνητικού κλίματος απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος της τοπικής μας κοινωνίας, αναπαράγοντας το διαχρονικό και αγαπημένο της παιχνίδι. Είναι η συνειδητή προσπάθεια εξίσωσης της ανάπτυξης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων μιας περιοχής με αυτή της καταστροφής του περιβάλλοντος .
Οφείλουμε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ανάπτυξης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα και αποτελεί ενσυνείδητη παραπλάνηση των πολιτών μας.
Έχουμε όμως να επιλέξουμε μεταξύ της ανάπτυξης των μεταλλείων , με σεβασμό στο περιβάλλον και της μη ανάπτυξης της περιοχής μας με την παράλληλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της συνέχισης μιας ιστορίας 4.000 χρόνων μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή , με την ταυτόχρονη δημιουργία μιας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς και από την άλλη πλευρά της μη ανάπτυξης , της εγκατάλειψης του τόπου μας, της ανεργίας , της αβεβαιότητας ,της μετανάστευσης του ανθού της κοινωνίας των εκατοντάδων νέων.
Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της προόδου και της ορθολογικής διαχείρισης του ορυκτού μας πλούτου, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες και όπως επιτάσσει και η πρόσφατη κατευθυντήρια γραμμή – οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μη ανάπτυξης, της εγκατάλειψης των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σήμερα, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε είναι πολύ καθαρό: θέλουμε ανάπτυξη ή μάλλον καλύτερα, χρειαζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας και στην περιοχή μας;
Βρισκόμαστε μήπως σε μια καλή και ισορροπημένη κατάσταση;
Έχουμε δουλειές; έχουμε εισοδήματα; έχουμε αποθέματα, διαθέσιμους οικονομικούς πόρους;
Τι μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας; Έχουν προοπτική, έχουν μέλλον;
Μπορούν να εργαστούν, να κοπιάσουν εδώ στον τόπο τους και να στεριώσουν εδώ το μέλλον τους;
Εάν συμφωνούμε όλοι ότι είμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ύφεσης, που μας οδηγεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη ανεργία με αυξανόμενη οικονομική ύφεση και φτώχεια, με συνέπεια την πτώση του οικονομικού μας επιπέδου, την εξαθλίωση μας και τη διαρκή φυγή των παιδιών μας, τότε ναι, πρέπει να κάνουμε κάτι.
Γιατί η απραξία δεν φέρνει ανάπτυξη. Το «τίποτα» δεν οδηγεί σε πρόοδο. Οδηγεί στο «πουθενά».
Δεν υπάρχει ούτε μία κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο, που κατάφερε να αναπτυχθεί, οικονομικά και κοινωνικά, χωρίς να κάνει κάτι, χωρίς να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου της, χωρίς να δοκιμάσει νέα πράγματα.
Οι κοινωνίες που πρόκοψαν ήταν και είναι αυτές, που τόλμησαν και τολμούν.
Αυτές που υιοθετούν το «κάνω» , το «προσπαθώ» , το «μοχθώ».
Αυτές που αντιστάθηκαν στο «τίποτα»
Αυτές που πάλεψαν την «αδράνεια».
Αυτές που νίκησαν την «άρνηση» , τον φόβο και την ανέξοδη κινδυνολογία.
Και εμείς είμαστε μια κοινωνία που θέλει να προκόψει . Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος με πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, φυσικό κάλλος και ορυκτό πλούτο. Αυτά μας έδωσε ο Θεός και η μοίρα. Αυτά μας άφησαν οι πρόγονοί μας κληρονομιά.
Σ΄ αυτά πρέπει να στηριχθεί και η δική μας γενιά.
Για να πάμε μπροστά.
Για να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Για να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια στο σήμερα.
Και όλα αυτά με σύνεση, με σωφροσύνη, με μέτρο και ισορροπία.
Με την ίδια συνταγή που έχει δημιουργήσει Πολιτισμό για χιλιετίες σ’ αυτόν τον τόπο. «Παν Μέτρον Άριστον».
Με ισορροπία σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας προσπάθεια.
Με ισορροπία, με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον, στη ζωή , στον άνθρωπο.
Γιατί εμείς δεν είμαστε περαστικοί. Εδώ είναι οι ρίζες μας.
Εδώ ζούμε, εδώ εργαζόμαστε , εδώ μοχθούμε, εδώ αναπνέουμε.
Εδώ μεγαλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Αυτή τη γη περπατάμε, γευόμαστε τα καλούδια της, τους καρπούς και τα γάργαρα νερά της.
Αυτή την ίδια θάλασσα θωρούμε και αρμενίζουμε. Αυτόν τον ίδιο αέρα αναπνέουμε.
Και είμαστε όλοι εμείς οι εγγυητές πως αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να υπάρχει, να ευημερεί, να σφύζει από ζωή και από υγεία. Γιατί είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου. Γιατί συνδέσαμε τη μοίρα μας και τα όνειρά μας μ’ αυτόν τον τόπο. Γιατί δέσαμε τις ζωές μας, σαν άλλος Οδυσσέας, στο κατάρτι της προκοπής αυτού του τόπου. Αντιστεκόμενοι στις σειρήνες της άρνησης και της αντίδρασης.
Ως Δημοτική Παράταξη στηρίζουμε την Επένδυση των μεταλλείων μεταξύ των άλλων και για τους παρακάτω λόγους:
1. Ως περιοχή αποτελούμε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη. Αντιμετωπίζουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα. Θεωρούμε την παρουσία της στην περιοχή δεδομένη και καλούμαστε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων για την αειφόρο λειτουργία της.
2. Ο τόπος μας έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες , σε ένα περιβάλλον που θα μπορεί να συγγκεράσει τη μία δραστηριότητα με την άλλη . Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και όρια για όλους. Για τα μεταλλεία , την τουριστική ανάπτυξη , την αγροτική μας παραγωγή. Αυτός ο τόπος μας χωράει όλους. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
3. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας παραγωγικής Ελλάδας, που μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της. Το Έργο σε εθνική και διεθνή κλίμακα αποτελεί σημαντική δραστηριότητα, καθώς αναδεικνύει την Ελλάδα ως την κύρια χώρα παραγωγής πρωτογενούς χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Η Επένδυση συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής , με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων , τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης , τη σημαντική διεύρυνση των εισοδημάτων , τη σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
5. Λόγω της μακραίωνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και της απουσίας περιβαλλοντικών όρων κατά το παρελθόν, το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις. Με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων υλοποιούνται μια σειρά έργων αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Παρεμβάσεις οι οποίες θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν από ίδιους πόρους της Πολιτείας ή του Δήμου, δεδομένου του υψηλού κόστους τους. Η ουσιαστική αποκατάσταση των παλαιών μεταλλείων , το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων παλαιών στοών, η απομάκρυνση εκατοντάδων στρεμμάτων τελμάτων εναπόθεσης και η απόδοση της γης , καθαρής για νέες χρήσεις , η βελτίωση της ποιότητας των νερών και η οριστική αντιμετώπιση των φαινομένων των όξινων νερών της περιοχής αποτελούν μερικές μόνο ενδεικτικές δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής , άκρως απαραίτητες για την Τοπική Κοινωνία.
6. Η Επένδυση των μεταλλείων αποτελεί μια διαχρονική απόφαση της Πολιτείας , αποτελεί όμως και απόφαση ενός σημαντικά μεγάλου τμήματος της Τοπικής Κοινωνίας , η οποία θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια και να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών της.
Εμείς, σε αντίθεση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να μοχθούμε για ένα καλύτερο αύριο, με προοπτικές, σεβόμενοι τους νόμους της Πολιτείας, τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας , του Συμβουλίου της Επικρατείας , τους συνανθρώπους και συμπολίτες μας και τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
Οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προστατεύουμε τους θεσμούς, την ανάπτυξη και το δικαίωμα κάθε Δημότη στην εργασία. Γιατί πιστεύουμε πως κανείς δε μπορεί να στερήσει το ψωμί καμιάς οικογένειας. Κανείς δε μπορεί να στερήσει την ελπίδα αναγέννησης και ανάτασης μιας περιοχής , που τόσα έχει υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια.
Το όραμά μας για μια δημιουργική κοινωνία , μια κοινωνία ικανή να υπερβεί τα εμπόδια και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, χαράσσοντας πορεία ανάπτυξης και προόδου, πηγάζει από την ανάγκη να υπερβούμε τις συνθήκες που μας συνθλίβουν ως κοινωνία και ως άτομα.
Προς αυτή την κατεύθυνση της ευθύνης και της αποφασιστικότητας καλούμε όλους τους συνδημότες μας.
Καταδικάζουμε την αρνητική λογική της Δημοτικής Αρχής και έχουμε εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που απαλλαγμένη από ιδεοληψία και μηδενισμό, θα αποφασίσει το αυτονόητο: ότι δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ζήσει καλύτερες μέρες.
Posted by Pahtas on Παρασκευή, Αύγουστος 4th, 2017 @ 6:40ΜΜ
Categories: ΝΕΑ